Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig

2017. március 10., péntek - 2017. április 17., hétfő

A Lourdes-i keresztút szobrainak fotókiállítása, Maria de Faykod alkotásai.

JÉZUS KÍNSZENVEDÉSÉTŐL A FELTÁMADÁSIG

Lourdes, a Pireneusok lábánál fekvő város a világ egyik legjelentősebb katolikus zarándokhelye. Itt, a hívők által oly nagy tiszteletben álló vallási központban található Maria de Faykod magyar születésű,  Franciaországban élő szobrászművész legismertebb munkája, a 2003 és 2008 között több tonnányi carrarai márványt felhasználó, tizenhét stációból álló Keresztút. A művésznő küldetésének tekinti mind az életében, mind a munkásságában, hogy megfejtse, mi az a halhatatlan erő, ami munkál bennünk, emberekben. Ezt a spirituális energiát faragja a márványba, ahogy tette a stációk esetében is. Szobrai sokak hitét erősítették már meg – vagy adták vissza.

A keresztút fehér márvány szobrairól maga az alkotó készített művészi fotósorozatot. A vászonra merevített fotók a látható szépségen, az alakzatok harmóniáján túl visszatükrözik azt a virtuális valóságot, amelyet ezek a szobrok kifejezni hivatottak. A fények és a különböző szögekről készült felvételek segítségével Maria de Faykod bemutatja alkotásának kifejezéstartalmát: szobrain és a szobrokról készített képeken keresztül a láthatatlan válik láthatóvá. A képek megszólítják a nézőt, interakcióra késztetik, látni „tanítják”.

A művésznő által készített stációszobrokat több ezren látták Franciaországban. Magyarországon Jézus kínszenvedésétől a feltámadásig címmel, a Béres Alapítványnak köszönhetően, fotókiállítás formájában válnak láthatóvá.

A vándorkiállítás Esztergom, Pécs, Máriapócs és Székesfehérvár után 2017. március 10 – 2017. április 17. között Pannonhalmán a Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galériában tekinthető meg. A belépés díjtalan.

LETÖLTHETŐ ANYAGOK