Vendégségben az Úr asztalánál

 

Időszaki kiállítás a Főapátság szakrális kincseiből

2021. március

A Pannonhalmi Főapátság látogatói ezer év történelmén átvezető utazásban vehetnek részt, amikor felkeresik a monostort. Útjuk a monostor szíve felé térben egyre beljebb, időben pedig egyre régebbre vezet, míg a bazilikában elérnek a 13. és 12. századi templomhoz, majd hazánk és a főapátság történelmének kezdeteihez, a Szent István-i alapokhoz. A templomba bevezető 19. századi folyosón még a templom meglátogatása előtt a kincstár termében arra nyílik lehetőségük a látogatóknak, hogy spirituális-történelmi utazásukat művészet- és egyházi kultúrtörténeti szempontból elővételezzék, illetőleg elmélyítsék.
A kincstár termében a főapátság gyűjteményeinek különleges, új metszetét mutatjuk be. A műtárgyak kiválasztásának hátterében a vendégség és az emlékezet tapasztalata áll. Az eucharisztia - a szentmise - ünneplése az emlékezet és a vendégség metszetében áll. Emlékezés Isten szabadító tetteire, és részvétel azokban a vendégség tapasztalatán keresztül. A főapátság szakrális műkincsei az emlékezetnek és a vendégségnek a tárgyi emlékei.

A főapátság új kiállítása olyan alkotásokat tár a látogatók elé, amelyek anyagi értéke, magas esztétikai színvonala, stílusbeli változatossága a főapátság minden vendége számára maradandó élményt nyújt. Az itt kiállított művek méltók az európai kulturális örökség gazdagságát megillető tiszteletre, és magas szinten reprezentálják az elmúlt évszázadok keresztény gondolkodásmódjának megjelenítését a különböző korstílusok és stílusirányzatok világában.

Kurátor: Szikra Renáta