Múzeumpedagógia

Amikor hajdan a monostor kapuján kopogtattak, a kapus így kiáltott ki: „Adj áldást!” Áldás nekünk, ha élet jelenik meg az évszázados falak között. Áldás, ha eljönnek hozzánk, hogy gazdagodjanak, hogy jól érezzék magukat.

Azokban a termekben, ahol korábban az apátság gazdasági élete zajlott, ma nagyszerű kiállítások tárulnak látogatóink elé. Fogadják el, és fogadják be ezt a látványt! Ebben segítünk Önöknek múzeumpedagógiai programjainkkal.

A Pannonhalma rejtett kincsei c. állandó kiállításon Orden, a kincsmutató papírjait kapják kézbe, ha családi kirándulás részeként érkeznek hozzánk. Orden, az ősöreg tiszafa és barátja, Custos testvér kíséri a családot. A szobákban megbúvó rejtelmekre mutatnak rá, hangokat csalogatnak elő és illatokat lebegtetnek meg képzeletben. Igazi mesélők ők, akik nemcsak hatalmas tudással és bölcsességgel, hanem fürge és színes fantáziavilággal is rendelkeznek.
 
A hozzánk érkező iskolás csoportok önállóan, tanáraik irányításával tapasztalják meg a kiállítást.
A fiatalabb, alsós korosztály számára Varázskör c. programunk nyújt arra lehetőséget, hogy az állandó kiállítás figyelmes bejárása után gyógynövénnyel töltött párnákból építsenek a gyerekek minden rossztól megóvó varázskört, s azon belül ki-ki bemutathassa azt, ami őt a kiállításban leginkább magával ragadta. A játékot múzeumi activity-nek is nevezhetnénk, hisz a többieknek ki kell találniuk, hogy kit hozott magával a kiállításból az osztálytársuk.
A felsős és gimnazista korosztály számára Mozdulj rá! c. programunkat ajánljuk. Ez a fentihez hasonló módon indul, a feladat azonban azzal bővül, hogy az ábrázolt személynek a kiállításban látható és az osztálytársaknak bemutatott mozdulatát folytatni kell, tovább kell játszani. Sőt, a teljesség kedvéért segítséget is lehet kérni egymástól.
Ahhoz, hogy a program jól sikerüljön, a kiállításban fegyelem, figyelem és memória szükséges, a játék során pedig fantázia, vállalkozó kedv és vidámság.
Évente megújuló időszaki kiállításunk változó tematikával segít a kincsekre vadászó ifjaknak, gyerekeknek és családoknak. A művészet nyelvén beszél letűnt időkről, hogy azokat a jelenben megtapasztalva minden látogatónk megszőhesse újabb és újabb történetét.
A múzeum országos rendezvénysorozatokba is bekapcsolódik, így játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várjuk Önöket a Múzeumok Éjszakája, az Ars Sacra fesztivál, a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmával, valamint tartunk piros pünkösdi gyereknapot, dallamos iskolazáró programot, sőt bekapcsolódunk az apátsági gyógynövénykert nyári eseményeibe is. Ám a tél sem alszik nálunk, adventi időszakban ügyes kezű angyalkáknak segítünk az ünnepi készülődésben, és hol vidám, hol csendesen meghitt hangulatot varázsolunk a várakozás perceibe.
Tárt szívekkel fogadjuk az alkotót, hogy legyen alkotás, a varázslót, hogy legyen varázslat, a látogatót, hogy legyen áldás!