Csend - művészeti katalógus bemutató

2019. október 2., szerda, 17:00

A Pannonhalmi Főapátság szeretettel vár minden érdeklődőt a Csend kiállítás művészeti katalógus bemutatójára. Időpont: 2019. október 2. (szerda) 17.00 Helyszín: Magvető Kávézó1074 Budapest Dohány u. 13. (volt Hátsó Kapu) /megközelíthető a Fókusz Könyváruház felől, 1072 Budapest Rákóczi út 14./

A Pannonhalmi Főapátság szeretettel vár minden érdeklődőt a Csend kiállítás művészeti katalógus bemutatójára.

Az apátsági év témájához kapcsolódva CSEND címmel nyílt kiállítás kortárs alkotók munkáiból ez év tavaszán a monostori kiállítótérben. A kortárs képzőművészet számára nehezen megragadható téma, a csend, a szerzetesekkel és a bencés gimnázium diákjaival való találkozások után lassan öltött formát. A művek kétségek és hitek, a személyes és a közösségi létre vonatkozó tapasztalatok mentén alakultak, egymás felé is kérdéseket tettek fel, egy önmagába mindig másként visszatérő láncot alkotva így.

A katalógus az elkészült alkotások mellett ezek készülésének folyamatába is betekintést enged, jegyzetek, vázlatok, folyamatábrák által válik közvetlenebbül megismerhetővé a folyamat, amelyben művek elkészülte ’csupán’ egy állomás.

Köszöntőt mond: Dr Dejcsics Konrád OSB, a Pannonhalmi Főapátság kulturális igazgatója
A kiadványt bemutatja: Frazon Zsófia etnográfus
Kurátor: Erőss Nikolett
Grafika: de_form

“…ahogy a csend, úgy a művészet is sokféle, lényegéhez tartozik a vele kapcsolatos elvárások megkerülése. A jelenre reflektálni akaró művészet egy ideig tétovázik a pannonhalmi dombok lábánál, vár a csendre, hogy meghallja benne a saját történetét, majd hosszú szünet után lassan maga kezdi el mondani. Mást, mint amit az odafelé tartó úton tervezett az elviselhetetlen zajról, az elhallgatásról vagy a félelem némaságáról, de nem kevésbé aktuálisat vagy személyeset. A dombra érve már nehezen elválasztható, hogy a történetek melyik szála honnan ered, a személyes motívumok, emlékek és víziók összefonódnak a Pannonhalmán tapasztaltakkal.
E kiállítás keretében öt művész kapott meghívást arra, hogy a csenddel kapcsolatos gondolataikat megformálják. A kortárs művészet hazai terének drámai szűkülésével ez a meghívás több is mint egy kortárs kiállítás kereteinek megteremtése: lehetőség a szabad gondolkodás és cselekvés gyakorlására. Nem is gondoltuk volna, hogy ez is belefér a csendbe, de így lett.” /Erőss Nikolett, kurátor/

A művészeti katalógus a helyszínen kedvezményesen megvásárolható!

A kiadvány online megrendelhető itt.

Csend kiállítás november 11-ig ingyenesen megtekinthető az apátság Főmonostori Kiállítóterében Pannonhalmán.